Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.07.2011 06:00 - Традициите повеляват и разказват: на Петровден / по стар стил/
Автор: dobraduma Категория: Хоби   
Прочетен: 7416 Коментари: 0 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
На Петровден свършват петровденските пости. Те започват първата седмица след Свети дух и големината им зависи от това, кога е празнуван Великден. Отговява се с петровска ябълка и петровско пиле. Прави се млечна баница (млечник), за да е сладка годината като млякото. Традиционно ястие за празника е и бито прясно сирене, което се пържи в тиган с брашно. Нарича се "бял мъж".
Жените носят в църква ябълка и кулак (малка печена питка), свещеникът ги осветява, а после се раздават на съседи и близки. Вярва се, че на "оня свят" близките им ще има какво да си хапнат.
На Петровден може да се работи до обяд. Празникът се пада по време на жътва и според вярването на този ден дори и светецът Петър взима сърп и жъне.
Някъде ходят рано сутрин на нивите, бостана, лозето, хвърлят ситни камъчета и на принципа на имитативната магия се надяват да предизвикат голямо плодородие.
Празнува се от хора, които имат овце и/или мандри. До това време те са събрали "благото" прясно сирене и канят гости на обяд.
Петровден е ден за сборове по селата, за народно веселие и почит към светеца.
Ако жените не работят домашна работа, а мъжете не впрягат волове и не ги изкарват на полето, ще има плодородие.
Заедно с Гергьовден и Илинден празникът е свързан с горещото лятно слънце, с умирането и възкръсването на всяка нова стопанска трудова година и заедно с това с легендата за доброволната жертва – тази, която е най-скъпа на Бога.


ЗАБРАНИ

Който не спазва петровските пости и яде блажно, ще му се появи краста по кожата.

МЕТЕОРОЛОГИЧНИ ПРОГНОЗИ

Ако денят е горещ, по коледните пости ще е голям студ.
Ако духа вятър, на Коледа ще вали сняг.
Ако на Петровден кучетат спят свити – зимата ще е студена, ако са се опънали свободно на земята – ще е мека.
Ако кукувицата кука все още, зимата ще е мека. Ако е спряла да кука от десет дни, ще е тежка и студена.
Ако след Петровден дюлите отново цъфнат, зимата ще е много студена.

ОБРЕДНИ ВЕЩИ, ХРАНИ И СИМВОЛИ

Трапеза

Пиле, ябълки петровки, "бял мъж", тиквеник. Пилето може да се напълни с ориз, със сирене и магданоз и пр.

Ябълка

Ябълката е символ на неизтощима жизненост, магия, радост от живота и участие в необяснимата мистерия, наречена "отвъден свят". Тя е символ на любов и плодородие. Влюбените си разменят ябълка като знак за голямата си любов. С ябълка калесват (канят) на сватба. Младоженците ядат червена ябълка, за да се обичат и да имат деца, а след първата брачна нощ младоженката, ако е честна, вместо риза показва ябълка и върху нея сватбарите оставят пари. Млади съпрузи изяждат двете половинки на червена ябълка, за да приличат децата им на тях.
Ябълката свързва света на живите с царството на мъртвите. Смята се, че Архангел Михаил отнема душата с този плод. Ябълки слагат и в специална торба до мъртвеца. Тях той трябва да занесе на своите роднини, починали преди него. Ако умре неженен, цяло малко ябълково дръвце, "уруглица", се забива на гроба вместо кръст. То е отсечено до самия корен и на заострените му клони се слага по една "позлатена" ябълка. Уруглицата върви с душата по пътя є към рая. Когато изсъхне, разделя се с нея, защото не може да влезе през вратите на рая – те са отворени само за душите. Това е всъщност интуитивното прозрение на идеята за световното дърво като посредник между двата свята, като част от приобщаването към света на праотците ни. Свети Петър е пазачът на Райската градина, затова на него се принася в жертва ябълка петровка. Ябълката е плодът от Райската градина. Около ябълковото дърво в рая кръжат като мушици душите на децата. Само когато майките им раздават на земята, светецът им позволява да си хапват от плодовете на райското дърво.
От ябълка се правят поливки за лекуване на различни болести. Ако бременна жена иска да роди здраво дете с червени бузки, трябва да излезе след залез слънце и да погледне към ябълковото дърво през зимата или към плодовете му през лятото и тогава всичко ще се получи точно както си го е пожелала.












Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dobraduma
Категория: Хоби
Прочетен: 356831
Постинги: 75
Коментари: 294
Гласове: 1759
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930